2021. ápr 18.

A világ első luxuslimuzin villanyautója

írta: 21századiautósvilág
A világ első luxuslimuzin villanyautója

mercedesbenzeqs-2021editionone48.jpg

A Mercedes-Benz a világ első luxuslimuzin villanyautójaként mutatta be a vadonatúj EQS-t, mely nemcsak kivételes hatékonyságot és helykihasználást, hanem mesterséges intelligenciájának és kivételes anyaghasználatának hála, kivételes utazási élményt ígér. Következzenek a részletek!

 

A vadonatúj EQS ugyan sok tekintetben rokonságban van az S-osztállyal, ám valójában egy teljesen új, kimondottan az elektromos járművek számára tervezett architektúrát használ, amire hamarosan egy egész modellcsalád épül. Ennek megfelelően az EQS minden szempontból különleges élményt nyújt, sokoldalúan megszólítva az emberi érzékszerveket. Hogy miként hat a villany Mercedes a szemünkre, a fülünkre, az orrunkra és a bőrünkre, arról itt olvashatnak részletesebben.

mercedesbenzeqs-2021editionone23.jpg

Az EQS azonban nem pusztán megszólítja az érzékeinket, hanem önmaga is figyel, érzékel. Mintegy 350 érzékelő pásztázza az utasokat, illetve az autó környezetét, legyen szó távolságokról, sebességről, gyorsulásról, fényviszonyokról, csapadékról és hőmérsékletről, vagy akár az ülések foglaltságáról. A rendszer az érkező információkat villámgyorsan feldolgozza, majd döntéseket hoz. Képességeit a mesterséges intelligencia révén gyarapítja, a betanult folyamatokat folyamatosan optimalizálja, ezzel is hatványozva a felhasználói élményt.

mercedesbenzeqs-2021editionone16.jpg

Ráadásul immár a villanyautó hatótávja sem szab gátat az élményeknek, illetve az utazásnak. A München-Berlin táv sem jelent neki gondot, a legnagyobb akkucsomaggal szerelt kivitel egyetlen töltéssel akár 770 kilométert képes megtenni. S mivel a 400 V-os architektúra akár 200 kW-os töltésre is lehetőséget biztosít, az akkumulátor alig 31 perc alatt feltölthető 10-ről 80 százalékra – vagyis 5 perc alatt akár 100 kilométer hatótávot is vételezhetünk.  A Plug & Charge funkció megkönnyíti a töltőállomások használatát is: elég csak kompatibilis készülékhez csatlakoztatni az EQS-t, az engedélyezés és a töltés azonnal megkezdődik. Az elektromos intelligenciával felvértezett navigáció megtalálja az ideális megállási helyeket a betáplált útvonalon, sőt, a tervezéskor a jövőbe tekintve a hőmérsékletet, a töltőpontok várható foglaltságát és a jellemző forgalmi viszonyokat is figyelembe veszi.

mercedesbenzeqs-2021editionone88.jpg

Az EQS hajtásáról egy hátul található elektromotor gondoskodik, de a 4MATIC változatok első tengelyén egy másik villanymotor is dolgozik. A moduláris koncepció ráadásként széles teljesítményskálát kínál: már a piaci bevezetésekor a vásárlók rendelkezésére áll egy 333 és egy 524 lóerős verzió, valamint javában dolgoznak a 762 lovas csúcsmodellen is. A vezető dolgát nagyban megkönnyítő, illetve a biztonságra ügyelő hálózatba kötött, fejlett asszisztens rendszerekről, valamint az elérhető modellváltozatokról itt olvashat bővebben.

 

Szólj hozzá

autosvilag.com Mercedes-Benz EQS luxus villanyautó