2021. ápr 20.

Toyota bZ4X concept – A beyond Zero eszme jegyében

írta: 21századiautósvilág
Toyota bZ4X concept – A beyond Zero eszme jegyében

toyotabz4xconcept02.jpg

A Toyota szilárdtest akkumulátoráról ezúttal sem kaptunk új információkat, ám a Sanghajban leleplezett bZ4X tanulmányautó így is tartogat újdonságokat. Pillantsunk bele a japán márka új generációs, zéró károsanyag-kibocsátású, akkumulátoros elektromos autójába.

A sanghaji újdonság nevében olvasható „bZ” a beyond Zerp rövidítése, ez a közismert Toyota-jelmondat arra utal, hogy a japán vállalat nem csupán a nulla széndioxid-kibocsátásig és a karbonsemlegességig szeretne eljutni, hanem annál is tovább – egyszerre kínálva előnyöket a természeti környezet, az egyes emberek és a társadalom egésze számára. Hogy mit rejt pontosan a beyond Zero filozófia, arról itt olvashatnak részletesebben.

Nos, a bZ4X csak az első fecske, ami a Toyota új bZ (beyond Zero) névtábláját viseli majd, a japán óriás azt tervezi, hogy 2025-ig 15 akkumulátoros elektromos hajtású járművet mutat be, amelyek közül 7 autó Toyota bZ lesz. Márpedig ezek lehetővé teszik, hogy a vásárlók bármiféle kényelmetlenség nélkül cseréljék le jelenlegi hagyományos autóikat, miközben maradéktalanul kiélvezhetik a tisztán elektromos hajtású járművek minden előnyét.

 toyotabz4xconcept05.jpg

A bZ4X Conceptnek már a külső megjelenése is hűen tükrözi ezt, formavilágában a dinamizmus és a praktikum egyesül: miközben a SUV-felépítése magas – ezáltal biztonságosabb - vezetési pozíciót kínál, karosszériája stabil kiállást és high-tech stílust sugároz. Nem meglepő módon, hiszen teljesen elektromos autóról van szó, az orráról hiányzik a megszokott hűtőrács, helyét szenzorok, világítótestek és légterelő elemek vették át, jellegzetes “pörölyfej” elrendezésben.

toyotabz4xconcept08.jpg

Bár a konkrét műszaki adatokat egyelőre titokban tartja a Toyota, rendkívül versenyképes hatótávot és különösen hatékony elektromos hajtásláncot ígér. Egyébként az első és hátsó tengelyen egy-egy elektromotorral működő összkerékhajtás a Toyota és a Subaru szakemberinek közös munkája. A terepen is megnyugtató komfortot és magabiztos előrejutást adó elektromos 4WD mellett a steer-by-wire kormányrendszer is újdonság, ez a technológia jobb irányíthatóságot és precízebb kormányreakciókat biztosít, többek között azáltal, hogy kizárja az egyenetlen útfelületről érkező, vagy a fékezés közben keletkező rezgéseket. Ráadásul használatának köszönhetően a dizájnerek túlléphettek a szokványos, kör alakú kormánykeréken is.

toyotabz4xconcept.jpg

A Toyota bZ4X Concept olyan jármű, ami többet nyújt az egyszerű közlekedésnél, hiszen emellett kényelmes és hálózatba kapcsolt teret kínál, ahol utazás közben az emberek kellemesen tölthetik az időt egymás társaságában. A sorozatgyártású változatának értékesítése várhatóan már 2022 közepén megkezdődhet. További képek és információk itt találhatók róla.

Szólj hozzá

elektromos autó Toyota Toyota bZ4X concept beyond Zero