2021. jún 12.

Opel Grandland 2021 - Nem látszik rajta, hogy Peugeot

írta: 21századiautósvilág
Opel Grandland 2021 - Nem látszik rajta, hogy Peugeot

opelgrandland2021a.jpgMerész dizájnnal, intuitív kezelőszervekkel és innovatív technológiákkal érkezik az Opel új szabadidő-autója, a Grandland. Az alábbiakban bepillantást adunk a villámos márka technikai arzenáljába.

opelgrandland2021c.jpg

„A Grandland kategóriájában kiemelkedő technológiái és high-tech utastere sok új ügyfél érdeklődését felkeltheti és az autó természetesen nagy teljesítményű hibrid meghajtással is elérhető” - mondta Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója. Az arzenálból kiemelkedik például az adaptív IntelliLux LED® Pixel fényszóró, de a Grandlandben debütál a Night Vision rendszer is, mely akár 100 méteres távolságból is érzékeli a gyalogosokat vagy az állatokat a sötétben, majd figyelmezteti a vezetőt. S ez még nem minden, de kezdjük az elején, vagyis a szabadidő-autó orránál.

opelgrandland2021b.jpg

Tehát a villámos SUV adaptív IntelliLux LED ® Pixel fényszórótechnológiával rendelkezi, mely fényszórónként 84, azaz összesen 168 LED-egység jóvoltából a fénykéve tökéletesen alkalmazkodik a vezetési szituációhoz és a környezethez anélkül, hogy a szembejövőket vakítaná. A LED-egységek mindkét keskeny fényszóróban egy háromsoros mátrix rendszerben helyezkednek el, ahol a funkciók könnyedén váltják egymást:
• Közelre egy hosszú pixelsor igazítja folyamatosan a fényt minden kanyarhoz.
• A világos és sötét határán egy pontosan határolt, dinamikusan alkalmazkodó pixelsor biztosítja az optimális bevilágítási tartományt.
• A középső és a felső sorban a mátrix funkció ezredmásodpercek alatt kikapcsolja azokat a LED-egységeket, amik a szembejövőt elvakítanák. A többi területet a távolsági fényszóró továbbra is teljesen bevilágítja.

opelgrandland2021.jpg

A Night Vision, az éjjellátó funkció az új Grandland másik technikai újdonsága, amellyel mindenki nagyobb biztonságban lesz, különösen a kivilágítatlan vidéki utakon. Sztrádán ugyanakkor az integrált autópálya asszisztens segít, ami egy kamera, illetve a radarok használatával számtalan vezetéstámogató funkciót egyesít magában, ezzel még kényelmesebbé varázsolva az autó használatát. Többek között az adaptív sebességtartó automatika a beállított sebességnek megfelelően tartja a követési távolságot az előtte haladó járműtől, és az aktív sávpozicionálással karöltve a Grandlandet a sáv közepén tartja. A „Stop & Go” funkciónak köszönhetően az integrált autópálya asszisztenssel rendelkező Grandland álló helyzetből automatikusan újra el is indul. 

opelgrandland2021cs.jpg

Az új Opel Grandlandben nemcsak a vezetéstámogatási rendszerek csúcsszínvonalúak, hanem a kényelem is. Elöl ergonomikus aktív ülések találhatók, melyek az „Aktion Gesunder Rücken e.V.” (Kampány az Egészséges Hátakért) szervezet tanúsítványával rendelkeznek és gondoskodnak a megfelelő testtartásról a volán mögött is. A bőrkárpitos kivitelben ülésfűtés és szellőztetés is rendelkezésre áll. A kényelmet tovább fokozza a „kulcs nélküli nyitás és indítás”, valamint a szenzoros csomagtérajtó, amelyet a hátsó lökhárító alatti lábmozdulattal lehet nyitni és csukni. Az online kapcsolatot és a szórakozást az Apple CarPlay és Android Auto platformokkal is kompatibilis infotainment rendszerek biztosítják. Ha többet szeretne megtudni az új Grandlandról, akkor kattintson ide!

 

Szólj hozzá