2021. dec 02.

Opel Astra Sports Tourer 2021 - Az első villamosított villámos kombi

írta: 21századiautósvilág
Opel Astra Sports Tourer 2021 - Az első villamosított villámos kombi

opelastrasportstourer2021f.jpgA mintegy hatvanéves múlt örökébe lépő, vadonatúj Astra  Sports Tourer nem pusztán egy praktikus, „nagyfenekű” igavonó, hanem kétféle plug-in hybrid hibrid hajtásláncával az Opel első villamosított kombija.

opelastrasportstourer2021g.jpg

Annak idején, a német márkák közül az Opel kínált elsőként ilyen karosszériatípust a kompaktok mezőnyében, az új Astra Sports Tourer gyakorlatilag a Kadett Caravan leszármazottjának is tekinthető. Ésszerű méreteivel (4642 milliméter hosszú, 1860 milliméter széles és 1480 milliméter magas) és körülbelül 600 milliméteres rakodómagasságával ráadásul az új modell tovább öregbítheti az Opel hírnevét a puttonyosok piacán, miközben ékes bizonyítékát adja a márka fejlett térkihasználási képességeinek is. Noha – elsősorban rövid túlnyúlásainak köszönhetően – 60 milliméterrel rövidebb az elődjénél, tengelytávja különösen hosszú, 2732 milliméteres, csomagterének alapmérete pedig több mint 608 liter. Ám ez a kapacitás a hátsó üléstámlák előre döntésével több, mint 1634 literre növelhető, így már könnyen elfér akár egy közepes termetű kutya szállítódoboza is. További pozitívum, hogy az alapkivitelben is 40:20:40 arányban osztott hátsó támlarészeket előre billentve teljesen sík marad a raktér padlója. A plug-in hybrid modellek tulajdonosai egy kicsit kevesebb hellyel gazdálkodhatnak, a padló alá rejtett lítiumionos akkuk „csupán” 548, illetve 1574 liternyi placcot hagynak a bőröndöknek.

opelastrasportstourer2021l.jpg

A belső égésű kivitelek poggyásztartójának használati értéke a rendelhető “Intelli-Space” rendszerrel tovább fokozható: ez az áthelyezhető padlóelem egy kézzel is egyszerűen kezelhető, és két állásban (magas és alacsony) valamint 45 fokos szögben is rögzíthető. Emellett még a csomagtértakaró rolónak is hagy helyet. S ha mindez nem elég, az “Intelli-Space” rendszerrel felszerelt új Astra Sports Tourer még a defektjavításban is segít, ugyanis a defektjavító készletet (és az elsősegély csomagot is) úgy helyezték el, hogy az az utastér felől is elérhető legyen. Ezért, ha szükség van rá, nem kell teljesen kipakolni a csomagokat. A csomagtérajtó pedig természetesen a hátsó lökhárító alatti lábmozdulattal is nyitható és zárható.

opelastrasportstourer2021j.jpg

Az utastér is hatalmasat lépett előre. A teljesen digitális Pure Panel egyszerű és intuitív felhasználói élményt kínál. A központi kezelőelem az extraszéles érintőképernyő, amely úgy használható, akár egy okostelefon felülete, ugyanakkor a legfontosabb funkciók (például a légkondicionáló) változatlanul közvetlenül, fizikai kapcsolókkal működtethetők. Kábelekre sincs szükség, hiszen az alapkivitelekhez is elérhető újgenerációs multimédia és infotainment rendszer (a kompatibilis telefonok esetében) vezeték nélkül kapcsolódik az Apple CarPlay vagy Android Auto alkalmazásokhoz. A kiváló üléskényelem hagyományos Opel jellemző, az új Astra Sports Tourer házon belüli fejlesztésű első üléseit az Egészséges Hát Munkacsoport (AGR) minősítette. A nappabőr kivitellel szellőztetés, vezető oldali masszásfunkció, valamint első és hátsó ülésfűtés is jár. Ezen túl a vezetőt csúcskategóriás asszisztensrendszerek segítik: iyen a head-up kijelző, és az Intelli-Drive 2.0 is. Az elektronika arra is ügyel, hogy menet közben a sofőr ne engedje el a kormányt.

opelastrasportstourer2021m.jpg

A villamosított hajtások mellett az új Astra Sports Tourer magas hatásfokú benzin- és dízelmotorokkal is elérhető lesz. A belső égésű erőforrások teljesítménykínálata 81 kW-tól (110 LE), 96 kW-ig (130 LE) terjed, a PHEV kivitelek rendszerteljesítményének csúcsa 165 kW (225 LE). A benzines és dízel változatokhoz hatfokozatú kézi sebességváltó jár alapfelszerelésként, a nagyobb teljesítményű verziókhoz nyolcsebességes automata (a plug-in hibridekben villamosított kivitelben) rendelhető. További részletek az első villamosított villámos kombiról itt olvashatók.

Szólj hozzá