2021. jún 15.

Lexus NX 2022 - Az első plug-in hybrid Lexus

írta: 21századiautósvilág
Lexus NX 2022 - Az első plug-in hybrid Lexus

lexusnx-2022c.jpgAhogy a cím már elárulja, az NX második nemzedéke új fejezetet nyit a japán márka számára. De nem pusztán a plug-in hybrid hajtáslánca újdonság, a prémium crossover külső-belső formatervével is új irányba tart, miközben fejlett médiarendszerei és kapcsolódási lehetőségei még szorosabb köteléket fonnak a jármű és az utasai közé.

A teljesen újjászületett NX az „Életerő és technológia” koncepció jegyében fogant, vagyis az agilis dinamika mellé modern technológiák társulnak. „Az új NX fejlesztésének középpontjában az állt, hogy a modell tökéletesen megfeleljen az ügyfelek különböző életstílusának a világ minden pontján. Mindezt legfőbb erősségei teljes megújulásával teszi, beleértve az elektrifikációt, a formatervet, a vezetési élményt és a fejlett technológiákat, amelyek magasabb szintre emelése még vonzóbbá teszi a modellt.” – magyarázza a modell főmérnöke, Takeaki Kato.

lexusnx-2022d.jpg

Az NX megtartotta az „eredeti”, avantgárd dizájnját, ugyanakkor sokkal érettebbé, kifinomultabbá és erőteljesebbé vált. Az ikonikus, orsó formájú hűtőrács is a formaterv meghatározó eleme maradt, ami a szélesebb első és hátsó nyomtávval még határozottabb kiállást biztosít. Ehhez a széles kerékjárati ívek alatt gördülő, akár 20 colos kerekek is hozzájárulnak, miközben a hátsó rész „középpontjában” az új, L-alakú lámpatestek állnak. Szintén érdemes feljegyezni, hogy a korábbi logó helyét a „Lexus” felirat vette át a csomagtér-fedélen, még letisztultabbá téve a crossover külsejét.

lexusnx-2022g.jpg

A belseje ugyancsak átalakult, az NX az első Lexus, mely az új Tazuna vezetőtéri koncepciójának gyakorlatba ültetésével született meg. Vagyis a különböző vezérlők és információk elrendezése a „kéz a kormánykeréken, szemek az úton” elv alapján történt, olyan intuitív kezelőszervekkel, amelyek működtetéséhez minimális szem-, fej- és kézmozgásra van szükség. Az új belső kialakítás hozzájárul a vezetési élményhez, fokozva a vezető magabiztosságát és a járművel való összekapcsolódás érzését.

lexusnx-2022dz.jpg

Mindezen túl a Lexus NX vadonatúj hajtásláncokkal is büszkélkedhet, Magyarországon kétféle - öntöltő hibrid és plug-in hibrid - változatban lesz megrendelhető. A NX 450h+ a Lexus első plug-in hibrid elektromos autója, a csúcsmodell maximális teljesítménye 306 lóerő, elektromos hatótávja 63 kilométer. Eközben az NX350h már a Lexus negyedik generációs hibrid rendszerét használja, mely 22 százalékos teljesítménynövekedés mellett 10 százalékkal alacsonyabb emisszióval működik. Az új NX 450h+ plug-in hibrid és az NX 350h hibrid modellek E-Four elektromos összkerékhajtási rendszere is továbbfejlődött. A hátul hajtó elektromotor állandóan működik, még nagyobb nyomatékot leadva, amivel az eddiginél is jobb tapadási érzetet garantál.

lexusnx-2022f.jpg

A hamarosan már Magyarországon is megrendelhető vadonatúj Lexus NX várhatóan az idei év utolsó negyedévében érkezik majd meg a hazai márkakereskedésekbe. További részleteket, például a vendégcsalogató utastér-kialakításról vagy a fejlett infotainment rendszerről, itt olvashatnak.

lexusnx-2021nyito.jpg

Szólj hozzá