2022. már 30.

Bentley Bentayga Space Edition - Négykerekű űrhajó

írta: 21századiautósvilág
Bentley Bentayga Space Edition - Négykerekű űrhajó

bentleybentaygaspaceedition02.jpgA Bentley házi „tuningműhelye”, az autók személyre szabásért felelős Mulliner részlege 2022-re már 100 egyedi modellt épített, ami jelentős növekedés a tavalyihoz képest. És hol van még az év vége... Ezúttal a Bentley Orlando egyik ügyfelének a kérését teljesítették, aki természetesen egy űrtémájú Bentaygát szeretett volna magának. „A floridai Space Coast régóta a felettünk lévő univerzum felfedezésének kapuja, így az űrutazás és a -kutatás tökéletes inspiráció volt ennek az egyedi modellhez. Ahogy a tér korlátlan, úgy a Mulliner testreszabási lehetőségeinek is csak a képzeletünk szab határt.”

bentleybentaygaspaceedition05.jpg

A Bentayga Space Edition Cypress fényezése az első generációs Continental GT-n jelent meg, még 2003-ban. A finom zöld aláfestésű, sötét metálszürke árnyalat kőszerű külsőt kölcsönöz a brit SUV-nak, amit a Blackline Specification fényes fekete dekorelemei csak tovább fokoznak. A szénszálas (Styling Specificaion) aerodinamikai kiegészítők „narancssárga lángjai” viszont erős kontrasztot alkot a Cypress „mázzal”, eszményi alapot biztosítva az ugyancsak egyedi utastér számára.

bentleybentaygaspaceedition.jpg

A gyönyörűen kidolgozott kabinban már az ajtók kinyitásakor feltűnik az első speciális részlet: a megvilágított küszöb a naprendszer bolygóit ábrázolja. Aztán a szemünk gyorsan felfedezi a narancssárga díszcsíkokat, melyek a műszerfal Galaxy Stone burkolatát is szegélyezik, illetve az ajtókon is végigfutnak. Emellett a volán középső küllőjén, a váltókaron, a padlószőnyegen és az üléseken is feltűnik a „napkitöréseket” imitáló Orange Flame szín, remekül ellensúlyozva az éjsötét kárpitokat. Még a „Naim for Bentley” hangrendszer selyemfényű fekte hangszórórácsai is szépen belesimulnak a környezetükbe, csak a Naim középső jelvénye világít csillagként az éjszakában.

bentleybentaygaspaceedition08.jpg

Mivel a Bentayga Space Edition alapját a Speed kivitel adja, a luxus szabadidő-autó „rakétaszerű” élménnyel ajándékozza meg az utasait. A 6.0 literes W12-es duplaturbós motorja 635 lóerő és 900 Nm leadására képes, az 1500-tól 5000-ig tartó folyamatosan rendelkezésre álló hatalmas csúcsnyomaték mindenfajta erőfeszítés nélkül repíti a Bentaygát, akár 306 km/h-val is. Kivételes képességeit a 0-100-as sprintje is alátámasztja, mindössze 3,9 másodpercre van szüksége ehhez a mutatványhoz.

bentleybentaygaspaceedition09.jpg

Külön ki kell emelni, hogy a 48V feszültségű fedélzeti részhálózattal működő elektromos kanyarstabilzátornak hála, a menetkomfort mindvégig kifogástalan. A Bentley Dynamic Ride fantázianevű rendszer kanyarokban ellensúlyozza az oldalirányú erőket, maximalizálja a gumiabroncsok tapadását, javítva az irányíthatóságot és a kanyarstabilitást. Természetesen a Bentley megállni is nagyon jól tud, különösen az opcionális, akár 6000 Nm fékezési nyomatékot kifejtő, a hagyományosnál 20 kilogrammal könnyebb karbon kerámia fékekkel. További részletek az autosvilag.com-on.

Szólj hozzá