2023. júl 24.

Csak gyűjtőknek - Aston Martin Valour

írta: 21századiautósvilág
Csak gyűjtőknek - Aston Martin Valour

aston_martin_valour_01.jpg

A Valour kizárólag azoknak szól, akik az igazán magával ragadó, zsigeri vezetési élményt keresik. S hogy az Aston Martin mennyire komolyan gondolja ezt?! Nos, mondjanak még egy 2023-as kiadású, V12-es erőforrással szerelt, kézi sebességváltós sportkocsit. Igen, az Aston Martin egy korszak lezárásaként, a vezetés aranykora előtt tisztelegve alkotta meg ezt a fantasztikus megjelenésű, purista gépet.

aston_martin_valour_02.jpg

S mivel mindössze 110 autót gyártanak, az újdonság ritkasága szinte garantálja, hogy az összes példány a gyűjtők garázsának mélyén végezze, az autórajongók legnagyobb bánatára. Ehhez az igen különleges, ínycsiklandó technikai specifikációja is hozzájárulhat: a 715 lóerős, ikerturbós 5,2 literes V12 erőforrás mellé hatfokozatú sebességváltó társul…. az Aston Martin sem tagadja, hogy egy már letűnt korszak dicsőséges emlékére készítették így. Ugyanakkor fergeteges vezetési élményt ígér.

aston_martin_valour_08.jpg

A Valour minden fokozatban hatalmas teljesítményt és majdhogynem korlátlan nyomatékot ígér – a csúcs 753 Nm -, a mechanikusan önzáró differenciálmű pedig tovább fokozza a pilóta és az autó közti szoros kapcsolatot. Persze, azért elektronikus kipörgésgátló és stabilizáló is vigyáz a Valour fékezhetetlen természetére. Így mindhárom – Sport, Sport+ és Track – vezetési üzemmódja gondosan hangolt gázreakciót, nyomatékkezelést és orgánumot kínál.

aston_martin_valour_14.jpg

A Valour futóműve szintén egyedi: adaptív lengéscsillapítókkal, rugókkal és kanyarstabilizátorral felszerelve, melyeket kifejezetten a sportkupéhoz csiszoltak, valamint egyedi kerékösszetartási és -dőlési jellemzőkkel rendelkezik. A karosszéria és a padló szerkezetét több ponton megerősítették, a hátsó rugótornyokat kitámasztották és az üzemanyagtartály is extra merevítést kapott. Továbbá az új, közvetlen kormányrendszer távol tartja a nem kívánatos rezgéseket, hatásokat. Ezek biztosítják együttesen, hogy a Valour a következetes viselkedésével kellő magabiztossággal ruházza fel a vezetőjét. Mert az Aston Martin újdonsága elsősorban közúti autó, ami azt is jelenti a brit gyártó szerint, hogy a rugózási komfortot is figyelembe kell venni a sportos tulajdonságok mellett.

aston_martin_valour_19.jpg

A Valour brutális ereje és az intenzív karaktere a külsejében is megmutatkozik. A széles kiállású, igencsak kigyúrt, merész és minden szögből összetéveszthetetlen karosszéria teljes egészében szénszálból készült, és az 1970-es évek ikonikus V8 Vantage stílusjegyeit ötvözi a kortárs dizájnnal. A motorháztető patkó alakú szellőnyílása és iker NACA-csatornái bőséges szellőzést biztosítanak az ikerturbós V12-es számára. A klasszikus hűtőrács középső részét alumínium csíkok határozzák meg, míg a két szélén karbon nyílások irányítják a levegőt a motor és a fékek felé. A kerek fényszórók pedig fenyegető tekintettel ruházzák fel a brit sportkupét.

aston_martin_valour_08.jpg

Az utastérben is folytatódik az Aston Martin hagyományőrzése: a kétüléses pilótafülke mai szemmel nézve szokatlanul egyszerű, mégis csábító. Központi elem a kézi sebességváltó karja, melynek gombja lehet alumínium, titán, szénszál vagy diófa. Az anyaghasználat máshol is mesteri, igaz, a vásárlók teljesen a maguk ízléséhez igazíthatják a kabint. Választhatnak például hagyományos gyapjú tweed kárpitozást, melyet az 1959-ben Le Mans-győztes DBR1 üléshuzatai ihlették. Ha valami abszolút egyénire vágynak, akkor a Q by Aston Martin szolgáltatásait is igénybe vehetik a tulajdonosok.

aston_martin_valour_17.jpg

A Valour gyártása 2023 harmadik negyedévében kezdődik meg Gaydonban, s az első szerencsés vevők már 2023 negyedik negyedévében megkaphatják a legújabb játékszerüket, mely olyan csodálatos gyűjtői darab, melyet muszáj meghajtani néha. További részletek az autosvilag.com-on.

aston_martin_valour_03.jpg

 

Szólj hozzá

Aston Martin Aston Martin Valour