2021. nov 30.

BMW concept XM - Követeljük vissza Chris Bangle-t!

írta: 21századiautósvilág
BMW concept XM - Követeljük vissza Chris Bangle-t!

bmwconceptxm01.jpgA hangtalan suhanásra is képes, látványos koncepció nemcsak a világ legerősebb betűjének csúcstechnológiás innovációit gurítja reflektorfény, hanem a BMW M divízió eddigi legizmosabb sportautóját is megvillantja.

bmwconceptxm07.jpg

A BMW M GmbH a 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon egy végtelenül kifejező koncepcióról rántotta le a leplet, mely egyszerre enged betekintést a luxuskategóriájú BMW-k következő generációjának formanyelvébe és a vadonatúj fejlesztésű plug-in hybrid meghajtás rejtelmeibe, utasterében pedig az X-modellek markáns stílusjegyeinek, egyszersmind a luxus és fejedelmi térérzet merőben új aspektusát tárja elénk.

bmwconceptxm31.jpg

A tervezők két különálló modulra osztották a tanulmányautó első fényszóróit, ez új dizájnelemként már első ránézésre is megragadja a figyelmet, leginkább a keskenyre húzott felső modul vékonyan megrajzolt nappali menetfénye a feltűnő. A köztük lévő helyet a vízszintesen kialakított, külső élek felé keskenyedő hűtőrács tölti ki, szinte nyolcszögletű keretet formálva hangsúlyozva az XM frontrészének dinamikus kialakítását. A hűtőrács-lamellák BMW M-stílusú, duplikált kialakítása a szabadidő-autó szélességét erősíti. A szemkápráztató kontúrvilágítás gyönyörűen emeli ki a hűtőrács vonalvezetését, garantálva, hogy a BMW sötétben is azonnal felismerhető legyen. Az új XM logó és a nagyméretű légbeömlők a V8-as motor erejét hirdetik, amely az elektromos motorral együttműködve alkotja a vadonatúj fejlesztésű M Hybrid hajtáslánc-technológiát.

bmwconceptxm03.jpg

Az egyedi karosszériaarányok már-már kupé stílusú sziluettet rajzolnak ki: az összetéveszthetetlen frontrész, a hosszú motorháztető és az elnyújtott, ereszkedő tetőív jellegzetes, két határozott részre osztott karosszéria-körvonalat eredményez. Hátrafelé haladva az oldalsó ablaksáv erőteljesen keskenyedik, tovább erősítve a koncepció vérpezsdítő dinamizmusát. Különleges vonalvezetését kéttónusú karosszériafényezés hangsúlyozza: a felső rész matt arany-bronz, míg az alsó Space Grey metál árnyalatban pompázik, melyeket az oldalsó ablaksáv alatt húzódó széles, magasfényű fekete övvonal választja el egymástól. Míg a letisztult, csúcstechnológiás, versenyautósan sportos jellegű visszapillantó tükrök jellegzetesen M-es dizájnjegyek, addig a bal első kerékjárati ív mögött elhelyezett töltőnyílás a plug-in hibrid meghajtásban megtestesülő, forradalmi M Hybrid technológiát hirdeti.

bmwconceptxm07.jpg

Hátulról a BMW alacsony vonalvezetésű, sportos formát mutat. A dizájnerek a hátsó ablakot szinte észrevétlen illesztések mentén, kecsesen integrálták a karosszériába, míg a logót két oldalt, lézerrel gravírozták bele a hátsó ablakba. A készítők ezzel a stíluselemmel a legendás BMW M1 sportautó előtt tisztelegnek. A határozottan kiszélesedő kerékjárati ívek a BMW masszív úttartására hívják fel a figyelmünket. Kikapcsolt állapotukban a hátsó lámpák sötét burákba burkolóznak, bekapcsolva azonban precíz vonalvezetésű, egységes vörös árnyalatban világítanak. A lökhárítót pedig a BMW M modellek alatt dolgozó sport kipufogórendszerek legendás, dupla ikervégződése uralja. A rendszert úgy alakították ki, hogy csökkentse a V8-as erőforrás ellennyomását, miközben garantálja a letaglózó teljesítménytöbblet érzelmekben gazdag orgánumát.

bmwconceptxm23.jpg

Az XM tanulmányautó utasterében a vezetőt a rá összpontosító műszerfal-kialakítás harmóniája fogadja. A műszerfal, a középkonzol, az ajtókárpitok és az ülések hangulata, illetve dizájnja az erőteljes formai megoldásokkal és prémium minőségű anyagokkal a kabin első felének progresszív stílusát adja. A barna árnyalatú, vintage-küllemű bőrözés, a réz és a szénszál elegáns hidat képez a luxus és a motorsport hangulata között. A pilóta környezetét egy markáns dekorbetét választja el az belső többi részétől. A vadonatúj BMW Ívelt Kijelző a hagyományos kialakítás és a modern digitalizáció egyensúlyát teremti meg, a kormányon és a középkonzolon alkalmazott vörös betétek pedig hamisítatlan BMW M-örökségek. A központi járművezérlő rendszer BMW M-specifikus változata a legkorszerűbb BMW iDrive operációs rendszer műszaki alapjaira építkezve ülteti át a digitális térbe a koncepció nagyteljesítményű adottságait. A BMW M divízió legendás trikolor árnyalatával dolgozó felhasználói felület minden tekintetben a vezetés maximális élményét élteti, miközben a hibrid meghajtás sajátosságait és a tisztán elektromos meghajtás üzemmódját is egyedülálló kijelző-tartalmakkal párosítja.

bmwconceptxm28.jpg

A BMW Concept XM merész formanyelve az autó kivételes menettulajdonságait tükrözi: a nagyteljesítményű menetdinamika, a sportautós agilitás, a mérnökien precíz vezethetőség és az akár 80 kilométer tisztán elektromos hatótávolság páratlan harmóniáját. Vadonatúj fejlesztésű M Hybrid hajtáslánc-technológiája egy V8-as benzinmotor és egy nagyteljesítményű elektromos motor kettősét állítja csatasorba, 550 kW / 750 lóerő maximális teljesítményt és 1000 Nm csúcs forgatónyomatékot garantálva. A BMW M GmbH első nagyteljesítményű, hálózatról tölthető modellje a márka forradalmi jövőjének első hírnökeként érkezik meg az utakra.

bmwconceptxm12.jpg

A sorozatgyártásban kínált újdonság – a BMW XM – a nagyteljesítményű sportmodell legfontosabb piacának számító Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi üzemében készül majd, 2022 végétől. További részletek az autosvilag.com-on.

Szólj hozzá