2022. már 16.

Aston Martin V12 Vantage - Egy korszak vége

írta: 21századiautósvilág
Aston Martin V12 Vantage - Egy korszak vége

astonmartinv12vantage04.jpgA V12 Vantage típusjelzés immár 15 éve képviseli az Aston Martin teljesítmény iránti kivételes szenvedélyét: az ilyen néven futó, nagyon gyors és nem kevésbé gyönyörű autók ikonikus vérvonalat alkotnak a nemes brit márka kínálatában. Sajnos azonban ez az egyedülálló sorozat most a végéhez közelít, ezért az Aston Martin a leggyorsabb, legdinamikusabb és leghevesebb vérmérsékletű Vantage-dzsal tiszteleg a V12-esek korszaka előtt.

astonmartinv12vantage01.jpg

Sajnos nem jut mindenkinek a V12 Vantage-ból, csupán 333 darab készül belőle. Ráadásul már az összes elkelt, mikor tavaly decemberben bejelentették az érkezését, pillanatok alatt lecsaptak rá vásárlók, azt sem várták meg, hogy milyen lesz. Most már tudjuk, nem hibáztak…

astonmartinv12vantage06.jpg

Például az Aston Martin szíve, a valaha épített legerősebb és leggyorsabb motor a Vantage-ban. 6500-as fordulaton 700 lóerő leadására képes, a csúcsnyomatéka pedig 753 Nm, méghozzá egy egészen széles tartományban – 1800-tól 6000-es fordulatig. Vagyis igen jó erőben van az ikerturbós, 5,2 literes V12-es erőforrás, melynek hengersorai hatvan fokot zárnak be egymással. Mindez a menetteljesítményekben is megmutatkozik: 3,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 60 mph-ra, s akár 200 mph-val is képes repeszteni.

astonmartinv12vantage03.jpg

Ugyanakkor a kiváló dinamikához nem pusztán az erőteljes aggregát, hanem a könnyű anyagok következetes alkalmazása, a nyolcfokozatú ZF automata sebességváltó és a mechanikus - LSD – részlegesen önzáró differenciálmű is hozzájárul. A súlycsökkentő megoldások közé tartoznak a szénszálas első és kompozit hátsó lökhárítók, az ugyancsak karbonból készült gépház és a sárvédők, a könnyű akkumulátor és a középen kivezetett, speciális kipufogórendszer. Csak ez utóbbi 7,2 kilogrammot takarít meg a Vantage-hoz képest.

astonmartinv12vantage.jpg

Hogy a pilóta maximálisan kiaknázhassa a 12 hengeres erőműben rejlő potenciált, a V12 Vantage új, adaptív lengéscsillapítóval szerelt felfüggesztést kapott. Az első rugók 50, a hátsók 40 százalékkal feszesebbek, a felső bekötési pontok 13 százalékkal merevebbek, míg a kanyarstabilizátorok elöl 5 százalékkal keményebbek, illetve 41 százalékkal puhábbak lettek hátul. Emellett hátra egy másodlagos, kiegészítő rugót is beépítettek, ami anélkül növeli a kényelmet, hogy befolyásolná a dinamikus vezethetőséget. A karosszériát szintén megerősítették. A módosításokból adódó előnyöket az újrakalibrált kormány is segít kiaknázni, precízebb érzést és élesebb reakciókat nyújtva. A jobb menettulajdonságok mellé karbon-kerámia (CCB) fékrendszer dukál, az elöl 410 milliméteres tárcsákból és 6 dugattyús nyergekből, hátul 360 milliméteres tárcsákból és 4 dugattyús nyergekből összeálló berendezés magabiztos megállásról gondoskodik. A magas hőmérsékleten is konstans tudást nyújtó fékrendszer a rugózatlan tömeget is csökkenti – 23 kilogrammal. A 21 colos, háromféle dizájnnal választható könnyűfém keréktárcsák egyike további 8 kilogramm megtakarítást garantál. A Q by Aston Martinnak hála, további kerékopciók mellett is dönthetnek a vevők, ami viszont biztos, hogy alapra 275/35 R21, hátul pedig 315/30 R21 méretű Michelin Pilot 4S abroncsok feszülnek a felniken.

astonmartinv12vantage05.jpg

Mivel a stabil futás és kanyarvétel okán szélesebb nyomtáv került a V12 Vantage alá, a szupersportkocsi már-már pofátlanul izmos testfelépítéssel büszkélkedhet. Bár a 40 milliméterrel szélesebb és aerodinamikailag optimalizált karosszéria minden szögből látványos, szemből különösen drámai a hatás. Az új első lökhárító az agresszívabb megjelenése mellett fokozza az első tengelyre ható leszorítóerőt, miközben a nagyobb légbeömlők több levegőt szállítanak a V12-es egység hűtésére. Hátul a lökhárítóba integrált diffúzornak is fontos szerepe van, a hátsó szárnnyal együtt 204 kilogrammos maximális leszorítóerőt biztosít. Ugyanakkor fix spoiler nélkül is megvásárolható a V12 Vantage.

astonmartinv12vantage09.jpg

A V12-es modell alapvetően megtarja a V8-as kivitel belső berendezését, ám a félnilin bőrrel burkolt Sports Plus ülések azonnal jelzik az erőtöbbletet. Némi felárért extra tartást adó szénszálas héjú ülések is rendelhetők, melyek 7,3 kilogrammal csökkentik az autó tömegét. Ugyancsak a Q by Aston Martin révén teljesen személyre is szabható a kabin, számtalan grafika, kárpit és szín áll a tulajok rendelkezésére. További részletek itt olvashatók a brit négykerekűről.

Szólj hozzá