2022. már 13.

Volkswagen ID. Buzz - 21. századi legenda

írta: 21századiautósvilág
Volkswagen ID. Buzz - 21. századi legenda

volkswagenidbuzz06.jpgA két – személy és Cargo – változatban debütált ID. Buzz a Bulli hét évtizedes know-how-ját a 21. század digitalizált korszakába emeli át – forradalmasítva a jövőt. A tágas, sokoldalú és nem utolsósorban teljesen elektromos legenda kétirányú töltés funkciójával még az otthoni energiarendszerhez is képes csatlakozni.

volkswagenidbuzz07.jpg

Nyilvánvaló, hogy a 2022-es szériaváltozat kidolgozásakor a tervezők következetesen átvették a 2017-es tanulmányautó stílusát, valamint a legendás T1 eredeti stíluselemeit. Így például a rendkívül rövid karosszéria-túlnyúlásokat, a maximális térkihasználási-koncepciót, a karosszéria klasszikus, két – alsó és felső – szintre osztását, továbbá az összetéveszthetetlen, V alakú első borítás. És akárcsak az eredeti Bulli, az ID. Buzz is hátsókerék-meghajtású.

volkswagenidbuzz04_1.jpg

A MEB (modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) platformra épülő, normál – 2988 milliméteres – tengelytávú változatai (ID. Buzz és ID. Buzz Cargo) mindössze 4712 milliméter hosszúak. A körös-körül üveggel borított busz magassága 1937 milliméter, a furgoné pedig 1938 milliméter, az alváz kis eltérései miatt. Mindkettő 1985 milliméter széles, s 18-21 colos felniken gurulnak. A MEB-alap egyúttal széles felhasználási spektrumot tesz lehetővé, míg az ötüléses, többfunkciós ID.Buzz ületi és szabadidős használatra egyaránt alkalmas, addig a háromszemélyes ID.Buzz Cargo „személyében” egy korszerű, kibocsátásmentes furgon indul útjára. És ez még csak a kezdet: jövőre jön a hosszabb tengelytávú, és ennek megfelelően nagyobb kihasználtságú belső terű kivitel. Előbbi a barátságos, társalgószerű kabin mellé 1121 literes csomagteret kínál, ami a második sor lehajtásával 2205 literesre nő. A Cargo raktér-kapacitása 3,9 m3, s két megrakott euro-raklapot képes elnyelni – keresztbe.

volkswagenidbuzz01.jpg

A 0,285 légellenállási együtthatóval rendelkező ID. Buzz (0,29 a Cargoé) meghajtásáról egy 150 kW-os villanymotor gondoskodik, mely a hátsó tengelyt hajtja. Az energiát egy (nettó) 77 kWh-s nagyfelszültségű akkumulátorcsomag biztosítja, melyet mélyen a szendvicspadlóba integráltak. Ez jó súlyelosztást, alacsony tömegközéppontot, illetve kedvező mozgékonyságot és remek kezelhetőséget okoz. Az agilitáshoz az elektromos motor azonnal rendelkezésre álló, 310 Nm-es maximális nyomaték is hozzájárul. Kialakításánál fogva az ID. Buzz még egy előnnyel rendelkezik: az elektromos Bulli fordulókörének átmérője alig haladja meg a 11 métert. A hatótávolságra vonatkozóan azonban még nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok.

volkswagenidbuzz05.jpg

A tisztán elektromos Bulli a legújabb ID. szoftvernek hála, a „Plug & Charge” funkciót is tartalmazni fogja, melynek használatával az ID. Buzz a töltőcsatlakozón keresztül számos szolgáltató gyorstöltő (DC) állomásán tudja magát hitelesíteni és minden szükséges adatot lekommunikálni, ami egy sokkal kényelmesebb megoldás. Az egyenáramú gyorstöltő állomásokon a CCS csatlakozóval a töltési teljesítmény a 170 kW-ot is elérheti. Ilyenkor 30 perc alatt 5-ről 80 százalékra tankoltható a lítium-ion akkumulátor. Wall box-szal vagy nyilvános kutakon 11 kW-os váltóárammal is tölthető. Az ID.Buzz-nak lesz még egy új funkciója: a kétirányú töltés. Ez a technológia engedélyezi, hogy az otthonunk napelemeiből származó felesleges energiát az ID. Buzz-ban tároljuk, majd este visszatáplálhatjuk az épületbe, hogy ne kelljen a napfénytől függenünk.

volkswagenidbuzz08.jpg

Az ID. Buzz a Volkswagen Haszonjárművek habboveri üzemében készül majd, ahogy az elektromos hajtásrendszer-modulok többsége is. A zéró emissziós jármű előértékesítése már májusban megkezdődik Európában, a kereskedésekbe pedig még idén ősszel megérkezik. Várhatóan az Egyesült Államokban és Kanadában is forgalmazni fogják. További érdekességek az autóról itt olvashatók.

 

Szólj hozzá