2021. júl 01.

Volvo Concept Recharge - Négykerekű kiáltvány

írta: 21századiautósvilág
Volvo Concept Recharge - Négykerekű kiáltvány

volvoconceptrecharge03.jpgA Volvo szerint a villamosítás többet jelent a hajtáslánc „szimpla” módosításánál, mivel egyfajta paradigma-váltást hoz az autók tervezésében. A Concept Recharge ezeknek az új generációs, tisztán elektromos modelleknek az előfutára, vagyis a skandináv márka tisztán elektromos jövőképének „négykerekű kiáltványa”.

A Volvo első generációs elektromos járművei még ugyanarra a padlólemezre épülnek, mint a belső égésű motorral szerelt társaik, így ezeknek úgy alakították ki az arányait és a belső tereiket, hogy figyelembe vették a hagyományos hajtásláncok és az akkumulátorcsomagok helyigényét is. A tisztán elektromos, vadonatúj platformra kerülő Volvo modellek új nemzedéke viszont teljesen sík padlót kap majd, ahogy a most bemutatott Concept Recharge tanulmányautó is. Emellett a tervezők nyilvánvalóan eltávolították a belső égésű erőforrással járó, összetett mechanikus szerkezetet, az akkumulátorcsomagot pedig a sík padló alatt helyezték el, ami lehetővé tette a modell arányainak tökéletesítését: egyszerre nőhetett meg a belső helykínálat és javulhatott a légellenállás. Megnyújtották a tengelytávot is, nagyobb kerekeket szereltek az autóra, mélyebbre húzták a gépházfedelét, optimalizálták a tető profilját, s rövidebbek lettek a karosszéria túlnyúlásai. Mindemellett áthelyezték az üléseket, megtartva a magas kitekintési pozíciót, amelyet oly nagyra értékelnek a Volvo szabadidőjárművek (XC40, XC60 és XC90) vezetői.

volvoconceptrecharge.jpg

A tanulmányautón mutatkozik be a Volvo új formanyelve. A 'kevesebbet, jobban' tematikáját folytatva a dizájnerek minden felesleges komponenst eltávolítottak; a fennmaradó elemeket viszont rendkívül pontos kivitelezés és precíz illesztés jellemzi. A hagyományos hűtőmaszkot egy pajzsszerű felület váltotta ki, amelyhez a Volvo 'Thor pörölye' lámpatest újszerű értelmezése társul. Utóbbiak a legújabb nagyfelbontású világítástechnológiát alkalmazó, letisztult grafikai megjelenítést alkalmazzák: a szerkezet éjjel felnyílva teszi láthatóvá az elsődleges fényforrásokat. A jellegzetes, függőleges hátsó lámpatestek szorosan kapcsolódnak a márka erőteljes formai hagyatékához, ugyanakkor olyan szárnyakkal egészítették ki azokat, melyek nagy sebességű haladáskor kitárulva még kedvezőbb aerodinamikát eredményeznek.

volvoconceptrecharge02.jpg

A Concept Recharge utasterében ugyancsak a Volvo vadonatúj dizájnnyelve érvényesül, miközben a sík padló több helyet és kedvezőbb üléshelyzetet tesz lehetővé az autó összes utasa számára. A tökéletesített felhasználói élményről az új, online infotainment rendszer gondoskodik, melynek központi eleme a nagyméretű és ösztönösen kezelhető, 15 colos, portré formátumú érintőképernyő. A legmodernebb infotainment technológia szorosan kapcsolódik a skandináv formatervezés jellegzetességeivel: a letisztult vonalakkal, valamint a fenntartható és természetes anyagok széles körű használatával.

volvoconceptrecharge05.jpg

Végezetül a Concept Recharge a Volvo Cars középtávú biztonsági célkitűzéseit is szemlélteti. A jármű tetején a Luminar technológiai vállalat által fejlesztett és gyártott, a Volvo Cars biztonságos autonóm mobilitási technológiája szempontjából kulcsfontosságú LiDAR szenzor helyezkedik el, optimális pozícióban ahhoz, hogy adatokat gyűjtsön a gépkocsi környezetéről.

volvoconceptrecharge04.jpg

„A Concept Recharge modern, friss formában értelmezi újra a Volvo gazdag formai hagyományait, egyben átvezeti a vállalatot annak tisztán elektromos jövőjébe” – mondta Robin Page vezető formatervező. „A tanulmányautó mindazt megtestesíti, amit meglátásunk szerint ügyfeleink egy tisztán elektromos Volvótól elvárnak. Nagy izgalommal várjuk, hogy ezt a filozófiát új generációs modelljeinken érvényesíthessük."

volvoconceptrecharge06.jpg

Szólj hozzá