2021. júl 05.

MINI Vision Urbanaut - Kézzelfogható jövőkép

írta: 21századiautósvilág
MINI Vision Urbanaut  - Kézzelfogható jövőkép

minivisionurbanaut2021f.jpg„Milyen élményekre vágyom az autómmal?” Erre a kérdésre adta meg a választ 2020 novemberében a MINI Vision Urbanaut digitális koncepció, melynek jövőbe vezető innováció végre kézzelfogható valósággá váltak.

A MINI Vision Urbanaut tanulmány 2020 novemberében – egy kicsit idő előtt – betekintést engedett a brit márka jövőképébe: miként képzeli el a brit márka a személyes mobilitás egyedülálló és jövőbe vezető újraértelmezését. 2021. július 1-jén, a müncheni DLD Summer konferencián újra reflektrorfénybe állította az újdonságot a MINI, méghozzá kézzelfogható valóságként, így a rajongók minden eddiginél jobban megismerkedhettek a Vision Urbanaut koncepciójával.

minivisionurbanaut2021e.jpg

Visszatérve a „Milyen élményekre vágyom az autómmal?” nyitókérdéshez, a MINI elsősorban a felejthetetlen pillanatok megalkotásában és jelenlétében látja saját jövőképét, melyeket stílszerűen „MINI pillanatokként” határoz meg. Ezek adják meg a MINI Vision Urbanaut alapját – legyen szó akár az utazás közben, akár az álló helyzetben eltöltött időkről -, s a „Chill”, a „Wanderlust” és a „Vibe” pillanatokban öltenek testet. Méghozzá úgy, hogy az autó karosszériája és utastere a kiválasztott MINI pillanathoz igazodik, a fedélzeti funkciók pedig a lehető legnagyobb ügyfélélményt szolgálják. Mivel mindegyiket hangulatvilágítás, illatok és hangok fokozzák, a kézzelfogható tanulmányautó átalakulása lebilincselő. A MINI pillanatokról itt olvashatnak részletesebben.

minivisionurbanaut2021k.jpg

Széleskörű alkalmazási területei mellett a MINI Vision Urbanaut a fenntarthatóságra is központi tényezőként tekint, ami a tanulmány számos pontján tetten érhető. Például a koncepció kiindulási pontja a MINI által fémjelzett kreatív helykihasználás volt, vagyis, hogy az autó a lehető legnagyobb helyet kínálja, a lehető legkisebb alapterületen. És noha a tanulmányautó mindössze 4,46 méter hosszú, utasterének magassága lehetővé teszi, hogy számos különböző élethelyzethez tökéletesen igazodjon és könnyű mozgási lehetőségeket nyújtson. Eközben a tisztán elektromos meghajtású hajtáslánc-technológia zéró emissziójú mobilitást garantál.

minivisionurbanaut2021j.jpg

Innovatív élettér-koncepcióként a MINI Vision Urbanaut tanulmányautót bentről kifelé haladva tervezték meg a készítők. A mérnökök már azelőtt megalkották a tágas utastér által kínált élményeket, hogy elkészült volna a modell karosszériája. Ehhez különböző padlólemez-terveket, bútormintákat és fából készült maketteket elemeztek ki. A fejlesztési folyamatot a kiterjesztett valóság is segítette, amelynek köszönhetően a mérnökök előbb a digitális térben készítették el, majd folyamatosan optimalizálták a tanulmányautót. A MINI Vision Urbanaut végül a MINI müncheni dizájnstúdiójában öltött testet. A teljes életnagyságú, kézzelfogható modellhez a BMW Group kiaknázta koncepcióépítési szaktudásának legjavát: kárpitosok, modellezők, mechatronikai mérnökök, programozók, fényezési specialisták és számos külön szakember dolgozott együtt a tervezőkkel azon, hogy a digitális térben létrehozott vízió szinte prototípus-minőségű fizikai egységgé álljon össze. A MINI Vision Urbanaut így nem csupán egy statikus tárgy, hanem egy vezethető és kormányozható autó lett, amelynek minden egyes részletét külön megtervezték, csúcstechnológiás eszközökkel legyártották és kézzel összeépítették. A koncepció utasterében látható, magas fokú művésziességet a modern élettérre emlékeztető elrendezés nyomatékosítja. A MINI Vision Urbanaut megszületésekor a klasszikus autógyártás lépéseit, a bútorkészítés folyamatait, valamint a programozásban és a csúcstechnológia-integrálásban rejlő lehetőségeket egyesítették a készítők. További részletek és érdekességek itt olvashatók.

 

 

 

Szólj hozzá