2021. júl 19.

The MINI Anniversary Edition - Szerelemgyerek

írta: 21századiautósvilág
The MINI Anniversary Edition - Szerelemgyerek

minianniversaryedition2021t.jpgMindössze 740 darabos limitált szériával ünnepli meg a MINI a Cooper családdal megkötött együttműködésének hatvanadik évfordulóját, melynek háttere egy közös szenvedély: a száguldás iránt érzett mérhetetlen szerelem.

minianniversaryedition2021l.jpg

John Cooper az 1950-es években a középmotoros sportautóival forradalmasította a Formula-1 világát: azóta is alkalmazott ötlete, mely szerint a motort nem a pilóta elé, hanem mögé kell beépíteni, 1959-ben és 1960-ban is világbajnoki címhez segítette a Formula-1 Cooper versenyautóiban induló Jack Brabham-et. Hozzá hasonlóan barátja és társtervezője, Alec Issigonis is szokatlan járműépítési megoldásokat alkalmazott, ő a klasszikus Minivel reformálta meg a kisautók szegmensét. Nem csoda hát, hogy John Cooper első ránézésre felismerte a kompakt négyülésesben rejlő sportos potenciált és azon nyomban egy sportos kisszéria gyártását kezdeményezte, nagyobb fékrendszerrel és 34 lóerőről 55 lóerőre növelt maximális teljesítménnyel. Így született meg a hatalmas sikernek örvendő, első Mini Cooper, a Cooper márka és a vörös körbe foglalt név pedig mára legendává vált. Két évvel később érkezett a még erősebb Mini Cooper S, mely tökéletes alapot adott az 1964-es, 65-ös és 67-es győztes versenyautóinak.

minianniversaryedition2021ty.jpg

Ezt követően a Mini sorozatgyártású modelljeihez elérhető John Cooper teljesítménynövelő csomagok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. És mielőtt 2001-ben bemutatkozott az első modern MINI, megszületett a John Cooper Works márkanév is, amelynek égisze alatt a Formula-1 csapatfőnökének fia, John Michael „Mike” Cooper folytatta az együttműködést a MINI-vel.

minianniversaryedition2021ly.jpg

A nem mindennapi kooperáció hatvanadik évfordulóját a háromajtós MINI különkiadásával ünnepli a brit márka: a MINI Anniversary Edition főhajtás a 2000-ben elhunyt John Cooper előtt. Az exkluzív kiegészítőkkel és felszereltségi opciókkal felvértezett limitált széria vonzó alternatívát kínál a száguldás és a MINI azon rajongói számára, akik szenvedéllyel éltetik a márka sportos történelmét és egyként osztoznak a John Cooper nevével fémjelzett értékekben. A MINI Cooperből, Cooper S-ből és John Cooper Works verziókból készülő 740 darabos sorozat arra a 74-es rajtszámra utal, amelyet a klasszikus Mini Cooper az első sikeres versenypálya-szereplésekor viselt.

minianniversaryedition2021sz.jpg

A jubileumi modell karosszériáján és utasterében egymás után fedezhetők fel a MINI és a Cooper család közös történelmének elegáns részletei. Tekintve, hogy John Cooper versenyautói zöld-fehérben pompáztak, a MINI Anniversary Edition is British Racing Green metálfényt kapott. Alternatívaként a Midnight Black metál árnyalat is elérhető, a MINI John Cooper Works változathoz pedig a Rebel Green szín is elérhető. Mindegyikhez fehér tető, külső visszapillantó-házak, kilincsek és fényszóró-keretek társulnak. A többi karosszéria-kiegészítő magasfényű Piano Black színű. A motorháztetőn vörös szegélybe foglalt fehér versenycsíkok, valamint a több helyen feltűnő 74-es rajtszám tovább erősíti a kisautó történelmi gyökereit.

minianniversaryedition2021f.jpg

Emellé folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal dolgozó adaptív futómű és 18 colos, kéttónusú, Circuit Spoke MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák társulnak, míg a küszöbléceket, az oldalsó irányjelző-paneleket, a C-oszlopokat és a Nappa bőrözött sportkormány központi küllőjét „COOPER” felirat díszíti.

minianniversaryedition2021n.jpg

A limitált sorozat utasterét Carbon Black árnyalatú Dinamica / bőrözött MINI John Cooper Works sportülések, antracit-árnyalatú tetőkárpit, rozsdamentes acélból készült pedálsor és magasfényű Piano Black dekorbetétek színesítik. Az eredeti John Cooper logót ölelő vörös kör a csomagtérajtón és az utastér utasoldali felületein is visszaköszön. Végül, de nem utolsósorban a kabin vezetőoldali felületei John, Mike és Charlie Cooper kézjegyeit viselik. A különkiadás exkluzivitását a vezetőoldali ajtó kerete hangsúlyozza, amelyen John Cooper aláírása mellett a „1 of 740” felirat és a „60 YEARS OF MINI COOPER – THE UNEXPECTED UNDERDOG” szavak olvashatók.

minianniversaryedition2021g.jpg

A MINI Anniversary Edition forradalmi csúcstechnológiákkal megspékelve tekint vissza a márka történelmére, s méltó módon ünnepli a két patinás márka közti rendhagyó együttműködést. A mindössze 740 darabos limitált széria háromajtós MINI Cooper, Cooper S és MINI John Cooper Works kivitelben vihető haza. További részletek az autosvilag.com-on.

 

Szólj hozzá