2021. sze 30.

Ssangyong Rexton G4 2.2 e-XDI - Prémium a javából

írta: 21századiautósvilág
Ssangyong Rexton G4 2.2 e-XDI - Prémium a javából

ssangyongrextrong422exdi17.jpg

Tekintélyt parancsoló kiállással, látványos luxus belsővel, s továbbra is az egyetlen, de megújult erőforrással és alvázas felépítéssel halad a csúcs felé a SsangYong Rexton.

ssangyongrextrong422exdi07.jpg

Egy kezünkön meg tudnánk számolni, hány igazi terepjáró maradt ma a szabadidő-autók és a crossoverek világában, mondhatni, hogy már-már egyedi egy Rexton-féle autó, mely a megújulás során is megtartotta a hagyományos 4x4-es típusok jellegzetes tulajdonságait. Többek között még mindig masszív létraalvázra építik, s kifejezetten magas építésű, hasmagassága majd 23 centiméter. Utóbbi azonban változhat, ha alacsonyabb felszereltséggel rendeljük, akkor a merevhidas hátsó futóművel ez az érték 20 centire csökken. Tesztautónkban azonban a tíz lengőkaros Multilink hátsó felfüggesztés dolgozott, ami kényelem szempontjából nem biztos, hogy előnyt kovácsol számára. Feszes hangolásának is hála, szinte az összes úthibát megéreztük benne, terepen még hatványozottabban, viszonylag sima földúton is csak lassan mehettünk vele. Viszont a feszessége nem jelent előnyt a kanyarokban, magas felépítésével könnyen megdőlt a kanyarokban.

ssangyongrextrong422exdi12.jpg

Ugyanakkor a tudása a négykerék-hajtási technológiában teljesedik ki, kapcsolható összkerékhajtásával mindenféle felületen kiválóan boldogul. Normál utcai autózáshoz elég a hátsókerék-hajtás, ilyenkor nem keveset spóroltunk az üzemanyag-fogyasztásával. Majd terepre tévedve, 4H állásba tekerve a forgó kapcsolót egy állandó nyomatékosztású 4x4 rendszert kapunk. Hiába terepeztünk vele, még csak nem is súroltuk képességeinek a határát, nem hoztuk zavarba, pedig meglehetősen keményen próbálkoztunk. Ekkor a felező funkció, vagyis a 4L állás a hatásos, amit nehéz terepre, illetve kimondottan extrém körülményekhez ajánlja a gyár. S ha még is elakadtunk volna, akkor segít a hátsó tengelyen dolgozó önműködő, mechanikus differenciálzárja. Ugyanakkor a Rexton legmagasabb, Prémium felszereltsége azt kívánja, hogy már szakadó esőben is maradjunk fedett helyen. Az Atlantic kék metálfényezése nem gazos dzsungelbe való, de a 20 colos, fényesfelületű, akár tükörnek is beillő keréktárcsái is leginkább szép nyári estéken, egy ragyogóan kivilágított színház fényében mutatnak legjobban. Az oldalsó fellépők szintén a kényelmet szolgálják, terepen nemcsak az eredeti, 20 fokos rámpaszög értékét rontják el, de sáros utakon várat lehetne építeni a rajtuk felhalmozódott trutyiból.

ssangyongrextrong422exdi02.jpg

Vagyis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egy luxusautóval akadtunk össze, többek között a rendkívül igényes belső tér felér a limuzinok eleganciájával. Alapra nem is gondoltuk volna, milyen belső tér fogad majd minket. Lenyűgöző! Méreteiből adódóan igencsak tágas a tér, aprólékosan kidolgozott részletekkel. Már a konfigurátorban kiválasztott tétel elnevezése is önmagáért beszél: Espresso barna, steppelt bőr, fekete tetőkárpittal. Emellett a Rexton is ráérzett a nagycsaládosok vonalára, s a hétüléses csomaggal 50–50 arányban osztott, síkba dönthető harmadik üléssort és manuális légkondicionálót is kínál. A maximális utas-számot kihasználva 240 literes csomagtérrel kellett beérnünk, ám ötszemélyesként már rögtön 784 liternyi térrel rendelkeztünk, amelyhez a második sor „eltüntetésével” körülbelül további egy köbméter adódik hozzá. A memóriás vezetőülés kényelme is magas szintet képviselt, a szellőztethető funkció mellett deréktámaszra is számíthattunk. Eközben új dizájnt kapott a kormány, melynek mérete nagyobb az átlagosnál, de fogása és bőrözése remek. Amúgy igazi gombrengeteg tanyázott rajta, s még fűtéssel is ellátták.

ssangyongrextrong422exdi01.jpg

A biztonság terén is sokra számíthattunk, a vezetéstámogató rendszerek teljes kínálatát felvonultatta benne a SsangYong. Az elektronikus szervokormánynak köszönhetően, már közepes felszereltégi szinttől megkapjuk a sávtartó asszisztenssel kiegészített adaptív sebességtartó automatikát, de volt távolság figyelmeztető, holttér-figyelő sávváltás asszisztenssel összekötve, vészhelyzeti beavatkozással, valamint a tolatókamera képét kellően kiegészítette a hátsó keresztforgalom-figyelő funkció.

ssangyongrextrong422exdi21.jpg

Az előző nemzedékhez többféle dízel és egy benzines aggregátot is választhattunk, de a mostani Rextonban mindössze a 2,2 literes dízel egység teljesíthet szolgálatot. A korábban legnépszerűbbnek számító négyhengeres, gázolajos erőforrás most 202 lóerő és 441 Nm maximális nyomaték leadására képes. Ugyancsak választási lehetőség nélkül, az előző hatos helyett egy új nyolcfokozatú automata váltó kapcsolódik hozzá, ami minden sebességtartományban finoman kapcsolt és takarékosan üzemelt. Sportos dinamikát a hajtáslánctól sem remélhettünk és nem is kaptunk, pedig a modellfrissítés során a Rexton némi plusz teljesítményre is szert tett, igaz, hogy a 21 lóerő plusz nem eget rengető. Nem csoda, hogy lényegében maradt a 184 km/h-s végsebesség és a 12 másodperces gyorsulási érték. Ennek egyik oka talán a hétüléses verzió legmagasabb felszereltséghez társuló - a gyári adatok szerint - 2244 kilogrammos önsúlya.

ssangyongrextrong422exdi.jpg

Mindenesetre erős ajánlatot képez a Rexton, Magas felszereltséggel, hétszemélyes utastérrel, fokozott terepképességekkel és hatalmas helykínálattal rendelkezik a SsangYong terepjáró, erősen prémiumos beütésekkel. További részleteket itt olvashat a SSangYong Rextonról.

Szólj hozzá

SsangYong SsangYong Rexton létra-alváz